Kategorie

Producenci

PROMOCYJNE OFERTY CZASOWE

 

POLITYKA PRYWATNOŚCI

 

Polityka prywatności elkom-serwis.com.pl

Podanie danych osobowych, a także zgoda na ich przetwarzanie są całkowicie dobrowolne. Wszelkie przekazane nam dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w zakresie i celu, na jaki wyraziłeś zgodę. W przypadku, gdy postanowisz jednak nie podawać nam niezbędnych do realizacji zamówienia danych i nie wyrazisz zgody na ich przetwarzanie, niestety nie będziemy mogli zrealizować Twojego zamówienia.

 

Prosimy, abyś pamiętał, że w każdej chwili masz prawo do aktualizacji lub całkowitego usunięcia swoich danych osobowych. Możesz to zrobić samodzielnie, jak i korzystając z naszej pomocy, której chętnie udzielimy.

Zapewniamy Cię, że nasza firma przestrzega restryktywnej polityki bezpieczeństwa danych osobowych. Twoje dane osobowe są u nas bezpieczne i dokładamy wszelkich starań, aby poziom ten z roku na rok był coraz wyższy. Wierzymy, że zapoznanie się z naszą polityką prywatności pozwoli Ci poczuć się bezpiecznie i cieszyć zakupami w elkom-serwis.com.pl

 

  1.                  Administrator Danych Osobowych

Administratorem danych osobowych elkom-serwis.com.pl (dalej ADO), czyli odpowiedzialnym za zapewnienie bezpieczeństwa Twoim danym osobowym jest:

ELKOM-SERWIS Piotr Lewandowski

Balczewo 23A

88-110 Inowrocław

NIP: 556-118-19-93,
REGON: 092333342

CEIDG:https://prod.ceidg.gov.pl/CEIDG/ceidg.public.ui/EntryChangeHistory.aspx?Id=a9ada433-

328d-4345-aad3-6b4d7ac8d8a4&archival=False

II. System ochrony danych osobowych

ADOzastosował środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych zgodne z wymaganiami określonymi w obowiązujących przepisach o ochronie danych osobowych. W szczególności uwzględniono: rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie dokumentacji przetwarzania danych osobowych oraz warunków technicznych i organizacyjnych, jakim powinny odpowiadać urządzenia i systemy informatyczne służące do przetwarzania danych osobowych (Dz. U. Nr 100, poz. 1024); wytyczne Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych; Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE.

Do najważniejszych elementów systemu ochrony danych osobowych należą:

  1.  Certyfikat CERTUM Commercial SSLfirmy Unizeto Technologies SA.Gwarantuje on, że komunikacja pomiędzy Twoim komputerem, a elkom-serwis.com.pl jest szyfrowana 256 bitowym kluczem.
  1.      Gromadzimy i przetwarzamy tylko niezbędne dane osobowe i to przez możliwie najkrótszy czas, a na każde działania nie związane z realizacją umowy kupna-sprzedaży musisz wyrazić oddzielną zgodę.
  2.      Dostęp do Twoich danych osobowych, mają tylko osoby uprawnione i przeszkolone w zakresie ochrony danych osobowych, dające gwarancję ich bezpieczeństwa.
  3.      System IT elkom-serwis.com.ploraz procedury wewnątrzfirmowe spełniają wszelkie standardy ochrony danych osobowych.

ADO tym samym dopełnił wszelkich prawem przewidzianych obowiązków w zakresie ochrony danych osobowych.

III. Dane osobowe, cel i czas przechowywania

A. Rejestracja

W trakcie rejestracji prosimy o podanie danych niezbędnych do założenia konta w elkom-serwis.com.pl,dzięki czemu nie musisz przy każdym kolejnym zakupie tracić czasu na ponowne wypełniania całego formularza zamówienia. Rejestrując się oszczędzasz czas i pieniądze, gdyż zarejestrowani klienci uczestniczą w programie lojalnościowym i uzyskują rabaty za wcześniej dokonane zakupy.

Zarejestrowany klient po zalogowaniu ma również możliwość weryfikacji statusu złożonego zamówienia i historii dokonanych zakupów. Zarejestrowany i zalogowany klient w każdej chwili może samodzielnie poprawiać, uzupełniać lub usunąć całkowicie dane z elkom-serwis.com.pl

 W trakcie rejestracji prosimy o:

  1. imię i nazwisko – niezbędne nam do wystawienia później dokumentu sprzedaży i zaadresowania przesyłki;
  2. adres (ulica, numer domu/lub numer domu i lokalu, kod pocztowy i miasto) – niezbędny nam później do zaadresowania przesyłki;
  3. e-mail – niezbędny do logowania do elkom-serwis.com.pl i komunikacji związanej z korzystaniem z elkom-serwis.com.pl
  4.  numer telefonu – niezbędny w przypadku wyboru niektórych metod dostawy (wymagany przez przewoźników)

Dane przechowywane są przez okres 5 lat od ostatniego logowania.

B. Złożenie zamówienie

W trakcie składania zamówienia prosimy o podanie nam danych niezbędnych do realizacji zamówienia, które w przypadku zarejestrowanych i zalogowanych Klientów częściowo pobierane są automatycznie z danych podanych przy rejestracji.

Przy składaniu zamówienia prosimy o podanie:

1. imię i nazwisko lub nazwa firmy/instytucji – niezbędne do wystawienia dokumentu sprzedaży i zaadresowania przesyłki;

2. adres (ulica, numer domu/lub numer domu i lokalu, kod pocztowy i miasto) – niezbędny do zaadresowania przesyłki;

3. e-mail – niezbędny do komunikacji związanej z realizacją zamówienia;

4. numer telefonu – niezbędny w przypadku wyboru niektórych metod dostawy (wymagany przez przewoźników).

W przypadku, kiedy przy składaniu zamówienia Klient wybierze dostawę na inny adres niż wskazany przy rejestracji lub składaniu zamówienia, prosimy dodatkowo o podanie:

1. imię i nazwisko lub nazwa firmy/instytucji – niezbędne nam do zaadresowania przesyłki;

2. adres (ulica, numer domu/lub numer domu i lokalu, kod pocztowy i miasto) – niezbędny do zaadresowania przesyłki;

3. numer telefonu do odbiorcy przesyłki – niezbędny w przypadku wyboru niektórych metod dostawy (wymagany przez przewoźników).

W przypadku, kiedy przy składaniu zamówienia Klient wybierze wystawienie dokumentu sprzedaży na inne dane, niż wskazane przy rejestracji lub składaniu zamówienia, prosimy dodatkowo o podanie:

1. imię i nazwisko lub nazwa firmy/instytucji – niezbędne do wystawienia dowodu sprzedaży;

2.adres (ulica, numer domu/lub numer domu i lokalu, kod pocztowy i miasto) – niezbędne do wystawienia dowodu sprzedaży;

3. dla firm/instytucji numer NIP – niezbędny do wystawienia FV.

Dane podane w trakcie składania zamówienia są przetwarzane przez elkom-serwis.com.pl i następujące podmioty w podanym poniżej zakresie:

1. imię i nazwisko, adres, telefon, e-mail wskazane jako adres dostawy przekazywane są firmom przewozowym w postaci etykiety/listu przewozowego będącego jednocześnie zleceniem doręczenia przesyłki w zależności od wybranego rodzaju przesyłki przekazywane są :

a.  Poczta Polska SA z siedzibą w Warszawie (KRS: 0000334972, NIP: 525-000-73-13)

b.  DPD POLSKA SP Z O O, z siedzibą w Warszawie, (KRS 0000028368, NIP  5260204110)

c.  InPost Paczkomaty Sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie (KRS: 0000255841, NIP: 679-289-50-61)

d.  InPost Express Sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie (KRS: 0000543759, NIP: 679-310-80-59)

W przypadku skorzystania z płatności z wykorzystaniem zewnętrznego systemu płatności, wszelkie dane podane po przejściu na stronę operatora płatności pozostają zarejestrowane wyłącznie w jego bazie i nie są w żaden sposób dostępne lub przechowywane przez elkom-serwis.com.pl

elkom-serwis.com.pl współpracuje z następującymi operatorami płatności:

  1. PayU SA z siedzibą w Poznaniu (KRS: 0000274399, NIP: 779-23-08-495) operatora serwisu payu.pl
  2. PayPro SAz siedzibą w Poznaniu (KRS 0000347935,NIP 779-236-98-87) operatora serwisu przelewy24.pl
  3. PAYPAL POLSKA SP Z O O, z siedzibą w Warszawie (KRS 0000289372, NIP 5252406419) operatora serwisu www.paypal.com/pl

Dane przechowywane są przez okres 5 lat od zakończenia roku kalendarzowego następującego po roku w którym wystawiono dokument sprzedaży, zgodnie ze stosownymi przepisami regulującymi czas przechowywania dokumentów księgowych.

C. Marketing

W przypadku subskrypcji newslettera oraz wyrażenia zgody na jego otrzymywanie w procesie rejestracji lub składania zamówienia prosimy jedynie o podanie adresu e-mail, na który przesyłane będę informacje handlowe od elkom-serwis.com.pl, z których w każdej chwili możesz zrezygnować logując się na swoje konto w elkom-serwis.com.pl lub klikając link anulujący subskrypcję i znajdujący się w stopce każdego newslettera.

D. Korespondencja

W przypadku, kiedy zostaną nam przekazane dane osobowe, które nie są nam niezbędne w celu realizacji umowy lub prawnego obowiązku np. w korespondencji z nami, w formularzach odstąpienia od umowy, rękojmi lub gwarancji dane te zostaną niezwłocznie usunięte lub zanonimizowane i nie będą przetwarzane.

Prosimy więc nie przekazywać nam informacji i danych osobowych, o które wprost nie prosimy i nie mających znaczenia z punktu widzenia realizacji umowy lub obowiązku prawnego.

  1. Cookies - Twoje dane osobowe, które pobierane są automatycznie po wejściu na

elkom-serwis.com.pl

Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Klienta elkom-serwis.com.pl.

W ramach elkom-serwis.com.plstosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Klienta do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Klienta przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Klienta.

W ramach elkom-serwis.com.plstosowane są następujące rodzaje plików cookies:

  1.        „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach elkom-serwis.com.pl; np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania;
  2.       pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach elkom-serwis.com.pl;
  3.     „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych elkom-serwis.com.pl;
  4.     „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Klienta ustawień i personalizację interfejsu elkom-serwis.com.pl;
  5.      „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Klientowi treści reklamowych bardziej dostosowanych do jego zainteresowań.

W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies.

W przypadku, gdy nie zgadzasz się na umieszczanie na swoim urządzeniu plików cookies może zablokować ich umieszczenie odpowiednio konfigurując swoja przeglądarkę internetową. Informacje jak to zrobić znajdziesz w plikach pomocy swojej przeglądarki internetowej. Niestety w przypadku zablokowania plików cookies pochodzących z elkom-serwis.com.plnie możemy zagwarantować jego poprawnego działania.

Jeżeli zgadzasz się na umieszczanie na swoim urządzeniu plików cookies, ale po zakończeniu odwiedzin w elkom-serwis.com.plchciałbyś je skasować, możesz to zrobić bez ryzyka a informację o tym jak, to zrobić znajdziesz w plikach pomocy swojej przeglądarki internetowej.

A. elkom-serwis.com.pl (serwer)

System informatyczny, z którego korzysta elkom-serwis.com.pl automatycznie gromadzi w logach dane związane z urządzeniem, z którego korzystasz łącząc się z elkom-serwis.com.pl. Dane te gromadzone są jedynie w celach statystycznych i dotyczą: typu urządzenia, systemu operacyjnego, rodzaju przeglądarki internetowej, rozdzielczości ekranu, głębi kolorów, IP, dostawcy usług internetowych, czy adres wejścia na elkom-serwis.com.pl i są wykorzystywane jedynie w procesie optymalizacji elkom-serwis.com.pl w celu zapewnienia jak największej wygody korzystania.

Dane te nie są nigdy łączone z danymi podanymi, o których mowa w III części i stanowią jedynie materiał do analizy statystycznej i mechanizmów korygowania błędów systemowych.

Dane są przetwarzane przez 24 miesiące od ostatniej aktywności.

B. elkom-serwis.com.pl (cookies)

elkom-serwis.com.pl wykorzystuje technologię „cookies”, czyli plików tekstowych umieszczanych na Twoim urządzeniu, w celu umożliwienia elkom-serwis.com.pl rozpoznania Ciebie i dostosowania
elkom-serwis.com.pl do Twoich potrzeb.

elkom-serwis.com.pl wykorzystuje cookies do:

1. zapamiętania zalogowania;

2. zapamiętania zawartości Twojego koszyka;

3. zapamiętania Twoich preferencji wyświetlania elkom-serwis.com.pl

4. tworzenia statystyk i raportów oglądalności funkcjonowania elkom-serwis.com.pl.

 

C. Google Analytics (cookies)

Google Analytics wykorzystuje technologię „cookies”, czyli plików tekstowych umieszczanych na Twoim urządzeniu, w celu umożliwienia przeanalizowania przez elkom-serwis.com.plźródeł ruchu i sposobu, w jaki odwiedzający korzystają z niego.

Google gromadzi na swoich serwerach dane pozyskane z umieszczania na urządzeniach plików cookies i korzysta z tych informacji w celu tworzenia raportów i świadczenia innych usług związanych z ruchem i korzystaniem z Internetu.

Google może również przekazywać te informacje osobom trzecim, jeżeli będzie zobowiązana to uczynić na podstawie przepisów prawa lub w przypadku, gdy osoby te przetwarzają takie informacje w imieniu Google.

 

Dane te nie są nigdy łączone z danymi podanymi, o których mowa w III części i stanowią jedynie materiał do analizy statystycznej i mechanizmów korygowania błędów systemowych.

Dane są przetwarzane przez 12 miesięcy od ostatniej aktywności, po czym cookie jest kasowane.

D. Google AdWords (cookies)

Google AdWords wykorzystuje technologię „cookies”, czyli plików tekstowych umieszczanych na Twoim urządzeniu, w celu umożliwienia przez elkom-serwis.com.ploceny poprawności i skuteczności prowadzonej działalności reklamowej z wykorzystaniem sieci AdWords.

Google gromadzi na swoich serwerach dane pozyskane z umieszczania na urządzeniach plików cookies i korzysta z tych informacji w celu tworzenia raportów i świadczenia innych usług związanych z ruchem i korzystaniem z internetu.

Google może również przekazywać te informacje osobom trzecim, jeżeli będzie zobowiązana to uczynić na podstawie przepisów prawa lub w przypadku, gdy osoby te przetwarzają takie informacje w imieniu Google.

Dane te nie są nigdy łączone z danymi podanymi, o których mowa w III części i stanowią jedynie materiał do analizy statystycznej i mechanizmów korygowania błędów systemowych.

Dane są przetwarzane przez 12 miesięcy od ostatniej aktywności, po czym cookie jest kasowane.

E. Cookies pochodzące z serwerów partnerów

elkom-serwis.com.plkorzysta ze skryptów i elementów oprogramowania dostarczonych i znajdujących się na serwerach jej partnerów biznesowych. Cookie takie mogą zawierać dane niezbędne partnerowi do realizacji usługi dostarczanej elkom-serwis.com.pllub zawierające inne niż wymienione w polityce prywatności dane.

elkom-serwis.com.plbardzo starannie dobiera swoich partnerów biznesowych nie odpowiada jednak za ich politykę w zakresie cookies. Dlatego zalecamy weryfikację każdego z naszych partnerów w zakresie własnym i samodzielne podjęcie decyzji, czy chcesz akceptować ich cookies.

elkom-serwis.com.plwykorzystuje skrypty następujących partnerów:

1. Google Inc. z siedzibą w Mountain View (CA, USA )

 

V. Polityka prywatności bezpieczeństwa partnerów elkom-serwis.com.pl

elkom-serwis.com.plbardzo starannie dobiera swoich partnerów biznesowych i równie starannie weryfikuje zamieszczanie w elkom-serwis.com.pl linki do innych stron internetowych. elkom-serwis.com.plnie odpowiada jednak za standard i politykę ochrony prywatności stosowaną przez właścicieli, operatorów czy administratorów tych stron. Dlatego zalecamy weryfikację każdego z naszych partnerów w zakresie własnym i samodzielne podjęcie decyzji, czy chcesz powierzyć im Twoje dane osobowe.

Google – https://www.google.pl/intl/pl/policies

 

VI. Przekazywanie Twoich danych osobowych

W szczególnych sytuacjach, w których obowiązujące prawo nakazuje Administratorowi Danych Osobowych przekazywanie zebranych danych organom państwowym, elkom-serwis.com.pldane takie udostępni.

Za wyjątkiem tych sytuacji, Twoje dane osobowe w zakresie dozwolonym przez prawo na podstawie odrębnych umów powierzenia przekazywane określonym podmiotom wyłącznie i w związku z koniecznością realizacji umownego lub prawnego obowiązku Administratora Danych Osobowych. Do kategorii podmiotów jakim mogą być przekazywane dane należą: agencje reklamowe, banki, biura księgowo-rachunkowe, dostawcy usług IT, firmy kurierskie, firmy logistyczne, instytucje płatnicze, przewoźnicy.

W przypadku takiego przekazania, Administrator Danych Osobowych zawiera z tymi podmiotami stosowne umowy powierzenia, gwarantujące najwyższy standard ochrony i zachowanie poufności oraz bezpieczeństwa danych osobowych, a także ich wykorzystanie jedynie w celu realizacji umownego lub prawnego obowiązku Administratora Danych Osobowych.

 

VII. Zmiana polityki bezpieczeństwa elkom-serwis.com.pl

elkom-serwis.com.plzastrzega sobie prawo zmiany polityki prywatności, o ile będzie wymagać tego obowiązujące prawo, ulegną zmianie warunki technologiczne funkcjonowania elkom-serwis.com.pllub zmiana będzie wprowadzać standard wyższy od minimum wymaganego prawem.

 

O takiej zmianie elkom-serwis.com.plpowiadomi drogą elektroniczną (na wskazany przy rejestracji e-mail).

Aktualny tekst polityki prywatności zawsze znajduje się pod adresem

https://elkom-serwis.com.pl/strony/2-polityka-prywatności-pliki-cookie

 

VIII. Twoje prawa

 

Zgodnie z obowiązującymi przepisami w stosunku do swoich danych osobowych masz prawo do:

  1.    odmowy lub ograniczenia przetwarzania danych osobowych;
  2.    wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych;
  3.    dostępu do danych osobowych;
  4.    sprostowania lub usunięcia danych osobowych;
  5.    przenoszenia danych osobowych;
  6.    cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych;
  7.    wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

 

Prawa te są niezbywalne i nie mogą być ograniczane. Zawsze chętnie udzielimy Ci pomocy i informacji, a część z wyżej wymienionych praw możesz zrealizować samodzielnie.

 

IX. Kontakt

elkom-serwis.com.pl kontaktuje się z Tobą korzystając z podanego e-maila, a tylko w szczególnych sytuacjach korzystamy z podanego przez Ciebie numeru telefonu.

W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości co do polityki prywatności i bezpieczeństwa Twoich danych osobowych zachęcamy do kontaktu: e-mailsklep@elkom-serwis.com.pl.

W przypadku chęci aktualizacji lub usunięcia Twoich danych osobowych, o ile nie możesz lub nie chcesz zrobić tego samodzielnie, prosimy o kontakt e-mailsklep@elkom-serwis.com.pl

W powyższych sprawach można również korespondować z nami pod adresem:

ELKOM-SERWIS

Balczewo 23A

88-110 Inowrocław 

/ POLITYKA PRYWATNOŚCI

 

 

Pliki cookie - ciasteczka

Urządzenie końcowe Użytkownika (np. przeglądarka) może przechowywać krótkie pliki tekstowe, pliki cookie (tzw. „ciasteczka") na dysku lokalnym. W plikach cookie zapisywanie są informacje niezbędne do funkcjonowania serwisów internetowych.

Zawartość plików cookie nie pozwala na bezpośrednią identyfikację Użytkownika. Za pomocą plików cookie nie są przechowywane, ani przetwarzane dane osobowe Użytkowników.

Użytkownik może wyrazić zgodę na zapisywanie plików cookie za pomocą ustawień oprogramowania zainstalowanego na urządzeniu końcowym lub za pomocą konfiguracji usługi.

Standardowo przeglądarki internetowe domyślnie pozwalają na zapisywanie plików cookie.

Istnieje możliwość takiego skonfigurowania np. przeglądarki internetowej, aby całkowicie została zablokowana możliwość zapisywania plików cookie na dysku twardym.

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookie do:

  • - określenia Użytkownika, jako zalogowanego – prezentacja zawartości i funkcji przypisanych Użytkownikom zalogowanym oraz wyeliminowanie konieczności ponownego logowania się po zmianie podstrony,
  • - zapisaniu sesji Użytkownika – dzięki temu powracający do naszego serwisu zobaczą np. swój poprzednio skompletowany koszyk i oglądane towary,
  • - zapamiętania ustawień naszego serwisu wybranych przez Użytkownika,
  • - zbierania statystyk ruchu w naszym serwisie.

 

 Ograniczenie przechowywania plików cookie może wpłynąć na funkcjonalność naszego serwisu.

 

Instrukcje zmiany ustawień popularnych przeglądarek internetowych:

1. Firefox

  • - w menu przycisku „Firefox" wybrać „Opcje" (Windows)
  • - w menu „Narzędzia" wybrać „Opcje" (Windows XP),
  • - w menu „Edycja" wybrać „Preferencje" (Linux),
  • - w zakładce „Prywatność" zmienić ustawienie w sekcji „Historia" na „Program Firefox: będzie używał ustawień użytkownika" i dostosować ustawienia odnoszące się do „ciasteczek".

 

http://support.mozilla.org/pl/kb/Włączanie i wyłączanie obsługi ciasteczek

2. Microsoft Internet Explorer

  • - w menu „Narzędzia" wybrać „Opcje internetowe",
  • - na karcie „Prywatność" wybrać „Zaawansowane",
  • - suwakiem zmienić pożądany poziom prywatności.

 

http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows7/block-enable-or-allow-cookies

3. Google Chrome

  • - w menu Chrome (przycisk z trzema poziomymi kreskami) wybrać „Ustawienia",
  • - wybrać opcję „Pokaż ustawienia zaawansowane",
  • - w sekcji „Prywatność" kliknąć przycisk „Ustawienia treści",
  • - zmienić ustawienia w sekcji „Pliki cookie".

 

http://support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=pl&answer=95647

4. Opera

  • - w menu przycisku „Opera" wybrać „Ustawienia" → „Preferencje",
  • - na karcie „Zaawansowane" wybrać opcję „Ciasteczka".

 

http://help.opera.com/Windows/12.10/pl/cookies.html

5. Apple Safari

  • - w menu „Safari" wybrać „Preferencje",
  • - na karcie „Prywatność" zmienić ustawieia „ciasteczek".

 

http://support.apple.com/kb/PH5042